maanantai 11. marraskuuta 2013

Mikä raakakakku? Miksi raakakakkua?

Raakakakut ovat melko uusi ruokasuuntaus vai miten sitä kutsuisi... Villitys? Terveystietoisten ruokahifistelyä?
Raakakakut valmistetaan ilman paistamista ja kaikki raaka-aineet on raakoja,mitään ei kuumenneta yli 40 asteeseen,että raaka-aineiden kaikki ravintoaineet kuten vitamiinit,hivenaineet ja entsyymit säilyvät. Raakakakkuihin käytetään siis aitoja raaka-aineita jotka yksistäänkin ovat maistuvia ja terveellisiä,joten yhdistettynä kakkuun siitä ei voi saada aikaan kuin superhyvää!

Tavalliset hyytelökakut ovat jo kaikille tuttuja ja tyypillisen raakakakun rakennetta voisi verrata siihen. Raakakakkuihin tehdään "keksipohja" pähkinöistä,kuivatuista hedelmistä,raakakaakaojauheesta,kylmäpuristetusta kookosöljystä, myös kaurahiutaleista voi tehdä murupohjan. 
mango-suklaakakku

Täytteeseen käytetään esim.marjoja,hedelmiä ja kookosmaitoa. Raakasuklaakakkuihin suklaa tehdään kylmäpuristetusta luomukookosöljystä,kaakaovoista ja raakakaakaosta. Se maustetaan hunajalla tai stevialla,kuten kakun täytteet muutenkin. Joten näissä kakuissa ei ole valkoista sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. 
Kakut täytyy tietysti saada hyytymään joten sitovana aineena käytetään kookosöljyä( jähmettyy alle 25 asteessa),kaakaovoita,psylliumia tai lesitiiniä.


mustikkakakkua muffinssivuokiin


Kakkujen valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa. Rasvat sulatetaan vesihauteessa että vältetään turha kuumentaminen ja hyvät rasvahapot säilyvät. Ja yleensä kaikki täytteen aineet survotaan tehosekoittimessa soseeksi. 

Kakut kannattaa aina tehdä hyvissä ajoin että ehtivät jähmettyä jääkaapissa tai nopeammin pakastimessa. 

Koristeeksi sopii mitä parhaimmin esim. raaka-aineina käytetyt marjat ja hedelmät.


Kahviloissa raaka-kakkuja ei paljon näe,mutta asiasta kiinnostuneet löytävät netistä useita blogeja joissa asiasta kerrotaan ja ohjeita jaetaan. Helsingissä ainakin yksi kahvila myy raakakakkuja, toivottavasti kohta useampi. 

Raakakakut sopivat mielestäni jokaisen ruokavalioon ja erityisesti ruokavaliossa maitoa,gluteenia, viljaa ja/tai sokeria välttäville.
Erityisruokavaliota tarvitsevat joutuvat liian usein tyytymään johonkin vähemmän hyvään ja ehkä jopa teolliseen kaupasta ostettuun lisäaineillä kyllästettyihin kahvileipiin. Tutustuessani raakakakkuihin olen todennut niiden olevan maultaan usein parempia kuin "normaalit" leivonnaiset. Ja suurena etuna näen myös sen ettei niistä tule huono olo. Eikä niiden hyvyyttä vähennä yhtään se että ne ovat täyttä ravintoa ja terveellisiä raaka/aineita täynnä!
mustikkakakku


Itse olen raakakakkuilussa vasta aloittelija ja paljon opittavaa on vielä. Uskallan kuitenkin suositella tällaistakin leipomista, se voi tehdä arjesta juhlan!

raakasuklaakakku

Raakasuklaata

4 kommenttia:

  1. Mä oon näistä raakakakuista kanssa lukenut jonkin verran. Ja tää oli kanssa hyvä infopaketti, kiitos siis :) Ehkäpä joku päivä vielä kokeilen itsekkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti kokeilemaan! Eihän näissäkään ole kuin mielikuvitus rajana;)

      Poista
  2. Erittäin valaiseva blogiteksti raakakakuista, kiitos! Näihin on tullut törmättyä netissä, mutta en ole vielä itse uskaltanut kokeilla. Herkulliselta näyttävät ja varmasti maistuvat vähintään yhtä hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että asia selkenee! Monelle voi olla ihan uusi juttu vielä nää raakakakut.

      Poista