lauantai 10. joulukuuta 2011

Panforte (Italialainen pähkinäkakku)

Tämän ohjeen näin jossakin joululehdessä ja sitten myöhemmin Hesarissa. Muokkasin itselle hesarin ohjeesta sellaisen mitä ajattelin jouluksi tehdä. Vaikuttaa herkulliselta ja tuhdilta kakulta, jota pieni pala kahvin kanssa maistuisi hyvältä.

Panforte (Italialainen pähkinäkakku)

300 g kokonaisia pähkinöitä

(esim. 100 g kuorittuja manteleita, 150 g hasselpähkinöitä, 50 g pistaasipähkinöitä)


1 dl vehnäjauhoa
1 rkl kaakaota
puolikkaan (luomu)appelsiinin raastettu kuori
1/2 dl vahvaa glögiä
160 g (noin 8 kpl) kuivattuja viikunoita tai muita kuivattuja hedelmiä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1/2 tl muskottipähkinää(tai kardemummaa?)
1 1/2 dl hienoa sokeria
6 rkl hunajaa
100 g tummaa suklaata
tomusokeria koristeluun



Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Paahda pähkinöitä kevyesti kuumalla paistinpannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä.

Sekoita kulhossa pähkinöihin jauho, kaakao ja raastettu appelsiininkuori.

Laita pannulle glögi, pieniksi paloitellut viikunat, mausteet, sokeri ja hunaja. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää viikunaseos pähkinäseokseen. Sekoita.

Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää sekin seokseen. Seos on paksua ja tahmeaa.

Laita halkaisijaltaan 20–24 senttimetrin kokoisen vuoan pohjalle leivinpaperista leikattu ympyrä. Levitä seos sen päälle.

Paista 25–30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä. Koristele tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti