lauantai 10. joulukuuta 2011

Saaristolaisleipä

Tein nyt ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää itse. Ollaan aikaisemmin ostettu myyjäisistä ja markkinoilta. Saaristolaisleipä kuuluu meidän jouluun kalojen kanssa. Tämän ohjeen löysin maalaisunelmaa.blogspot -blogista. Näistä leivistä tuli aika isot, taikina kohosi jo vähän yli vuokien.

Saaristolaisleipä


1 l piimää tai appelsiinimehua
3 dl kaljanmaltaita
3 dl vehnänleseitä
3dl ruisjauhoja
1dl auringonkukansiemeniä
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9,5-10 dl vehnäjauhoja


voiteluun:
3 rkl siirappia
0,5 dl vettä


1. Sekoita piimään tai mehuun maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa.


2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.


3. Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.


4. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolissavälissä paistamista.


5. Ota leivät uunista, kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti