keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Mustikkarönttöset


Ensimmäistä kertaa tein mustikkarönttösiä, kainuulaista perinneleivonnaista. Ohjeiden mukaan täytteeseen tulisi perunaa, mutta kun sitä ei meillä ollut niin tein tällä kertaa täytteeksi mustikkatalkkunapuuron.

Tämän Pirkka-ohjeen innoittamana kokeilin omia rönttösiä tehdä

Mustikkarönttöset 16kpl

Taikina
 1 1/2 dl vettä
 1/2 dl vehnäjauhoja
 3 dl ruisjauhoja
 1/2 tl suolaa


Täyte
 n. 3 (400 g)isoa jauhoista perunaa
 3/4 dl ruisjauhoja
 200 g mustikoita (pakaste)
 2 rkl sokeria
 suolaa


Voiteluun
 30 g meijerivoita
 1/2 dlvettä

Valmista ensin täyte. Kuori ja keitä perunat kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna jäähtyä noin 60 asteiseksi. Ripottele lämpimän soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa noin 4 tuntia. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Hyvä imeltymislämpötila on noin 60 astetta. Huomaa, että imeltyminen lakkaa lämpötilan ylittäessä 80 astetta.
Tarkista soseen makeus. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja lisää perunasoseeseen. Mausta ja tarkista maku.
Sekoita jauhot ja suola kylmään veteen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi ja jaa 16 palaan. Pyöritä palat palloiksi, litistä ja kaulitse ohuiksi pyöreiksi piiraspohjiksi (halk. 10-12 cm). Jauhota, pinoa ja peitä valmiit pohjat kelmulla etteivät ne kuivu.
Harjaa pullasudilla ylimmääräiset jouhot pohjista ja levitä täytettä n. 2-3 rkl/piiras. Jätä reunoihin noin 1 cm taitosvaraa. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä kuin pyöreiksi karjalanpiirakoiksi. Nosta rönttöset jauhotetulle pellille.
Paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Kuumenna voi ja vesi kattilassa. Voitele tai kasta kuumat piirakat seokseen. Anna piirakoiden pehmetä leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti