sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Nokkosletut


"Nokkonen sisältää erittäin paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia (n. 100 mg/100g); vihreissä osissa on korkea klorofyllipitoisuus. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti rautaa. Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Nokkonen on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä luonnonkasveista, sillä sato on runsas ja sitä saadaan jo varhain keväällä. Nokkonen on lisäksi hyvänmakuinenkin ja sopii hyvin esim. keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon, täytteeksi uunikalan vatsaan, leipiin ja sämpylöihin, lettuihin, teeksi ja lehtivihreäjauheisiin.Ruuaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Keruu voidaan aloittaa heti kun versot ovat 10-15 cm ja jatkaa myöhäiseen syksyyn. Ennen käyttöä tuore nokkonen ryöpätään."
Lähde:http://www.yrttitarha.com/kanta/nokkonen/

Kesällä voi tehdä muurikkapannulla nokkoslettuja ruoaksi. Täytteeksi esim. savulohitäytettä. Sopivat myös välipalaksi puolukkahillon kanssa kuten pinaattiletut.

Nokkosletut

2 munaa
5dl maitoa
1,5dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1dl ohrajauhoja
2 rkl öljyä
1tl suolaa
100 g ryöpättyjä nokkosia

Huuhtele ja kiehauta nokkosen lehdet. Hienonna pieneksi silpuksi. Riko kananmuna ja sekoita muut aineet taikinaan. Anna turvota väh.puoli tuntia. Paista letuiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti