lauantai 5. helmikuuta 2011

Auringonkukansiemenleipä


Leipä on hyvää tuoreena, mutta tämä leipä on vielä parempaa myöhemminkin. Parhaimmillaan se on kun et leikkaa siitä heti maistiaisia vaan annat leivän tekeytyä maukkaaksi seuraavaan päivään muovikelmun sisällä.

Tämän leivän ohje on alunperin Helene Johanssonin Leipä kirjasta ja itse olen siihen tehnyt jotain muutoksia,kuten minulle on tavallista;)

Auringonkukansiemenleipä

Vaihe 1
liotus:
250g vettä
375g auringonkukansiemeniä
30g pellavansiemeniä
30g rukiin tai speltin jyviä
30g seesaminsiemeniä

100g kuivattuja aprikooseja ja/tai viikunoita

Vaihe 2
liotetut siemenet ja jyvät
400g vettä
100g ruishapanjuurta
40g hiivaa
600g vehnäjauhoja tai 500g täysjyvävehnäjauhoja
200g hienoja ruisjauhoja
100g tummaa siirappia tai omenahilloa
25g merisuolaa
(50g kuivattuja karpaloita)
liotetut aprikoosit/viikunat

Vaihe 1
sekoita kaikki muut ainekset paitsi aprikoosit ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli tai ainakin 6 tuntia.
Laita aprikoosit toiseen kulhoon ja liota saman aikaa.

vaihe 2
Valuta aprikoosit lävikossä ja silppua.
Sekoita liotettujen siementen ja jyvien kanssa muut ainekset paitsi aprikoosit ja karpalot.
Vaivaa taikinaa n.10-13min yleiskoneella tai vähintään kaksinkertainen aika käsin. Taikina on hyvin tahmeaa.
Lisää aprikoosit (ja karpalot) ja vaivaa ne taikinaan.
Anna taikinan levätä kulhossa 30min.
Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Anna kohota huoneenlämmössä n.2tuntia.
Aseta uuni 200 asteeseen. Laita leivät uuniin ja laske lämpötila heti 175 asteeseen. Paista leipiä n. tunti tai kunnes sisälämpötila on 98 astetta.

Kumoa leivät vuoista ja anna niiden jäähtyä.Pakkaa leivät muovikelmuun ja anna kypsyä päivän ajan ennen kuin leikkaat viipaleiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti