perjantai 27. marraskuuta 2015

Kanelipiparit


 Pipareita on meillä tehty pitkin syksyä ja reseptejä olen kokeiltu, mutta unohtanut kirjoittaa talteen. Olen halunnut tehdä piparit, jotka maistuu aikuisille ja lapsille mutta ovat terveellisempiä kuin normaalit sokeriin tehdyt piparit. Näissä pipareissa ei ole perinteisesti piparkakkumausteita, mutta toki niitä voi tähän laittaa. Nyt muistin mitata ja kirjoittaa ohjeen talteen.Itse tykkään eniten manteli- ja kaurajauhoon tehdyistä mutta myös pelkkä kaura-ja kauratattaripiparit maistuvat ainakin meillä lapsillekin.

Itse laitoin paljon kanelia ja silloin sen pitää tietenkin olla ceylonin kanelia(jonka olen ostanut Foodinilta), joka ei sisällä kumariinia niinkuin tavalliset kanelit. Kumariini on haitallista jos sitä saa jatkuvassa käytössä suuria määria.Eviran mukaan sallittu saanti on 1tl kanelia/50kg henkilö/vrk. Mutta kun käyttää ceylon kanelia niin kanelilla voi maustaa reilusti ja jatkuvasti turvallisessa käytössä. Ceylon kanelin käytöllä on myös terveysvaikutuksia mm. sokeriaineenvaihduntaan ja jopa veren kolesteroliarvoja alentava vaikutus.

Mantelijauhon voi korvata esim. kaura-tai tattarijauholla. Kananmunan voi korvata 1rkl pellavansiemenrouhetta+3rkl vettä. Anna pellavansiemenrouheen muodostaa vedessä geeli ja käytä se kananmunan tavoin.


Kanelipiparit
2 dl mantelijauhoja
2 dl kaurajauhoja
3 rkl ceylonin kanelia
0,5tl soodaa
ripaus suolaa
0,5tl vaniljaa
3 rkl hunajaa
2 rkl kookosöljyä
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata kookosöljy. Lisää hunaja, öljy, ja muna kuiviin aineisiin. pit laittaa lisää jauhoja kaulintavaiheessa,jos taikina on tarttuvaa.
Kaulitse taikinasta levy ja ota muotilla pipareita. Voit kaulinta vaiheessa laittaa levyn päälle mantelilastuja, jos haluat niitä koristeeksi.

Paista 200 asteessa n. 8min. (itse uohdin piparit uuniin liian pitkäksi aikaa.)


2 kommenttia: