torstai 31. joulukuuta 2009

Joululeipä

Tämä joululeipä on kuulunut jo pari vuotta meidän jouluun. Tätä leipää tehtyäni ei ole enää tarvinnut etsiä hyvää joululeivän ohjetta. Miksei tätä voisi tehdä muihinkin juhliin kuin jouluun? Eikös ennen vanhaan makeat limput kuuluneet juhlapöytään.

Tämän teko vaatii aikaa kohotusvaiheissa.siis samalla voi viettää koti- iltaa.
Ohje on gramman tarkka ja sen hyvä toteutus vaatii keittiö vaa`an ja yleiskoneen.

osan taikinan rusinoista voi korvata auringonkukansiemenillä ja venhäjauhon kokonaan hiivaleipä- tai sämpyläjauhoilla.

Joululeipä 2kpl

Leivän juuri(annetaan levätä yön yli)
250g vesi
250g vehnäjauho
15g mallasjauho
1g kuivahiiva

250g piimä
500g vehnäjauho
100g ruisjauho
35g kaurahiutale
2g fenkoli
2g kumina kokonainen
120g siirappia
11g kuivahiivaa
66g rusinoita
50g kokonaisia manteleita
25g öljyä
14g suolaa

Sekoita ja vaivaa leivän juuri edellisenä päivänä. Jätä huoneen lämpöön.
Lisää juuren kaikki muut paitsi öljy ja suola.
Pyöritä taikinaa yleiskoneessa 10min keskiteholla.
Lisää taikinaan suola ja öljy.
Vaivaa taikinaa vielä 6 min. vähän nopeammin.
Kaavi taikina yleiskoneesta öljyttyyn ämpäriin tai isoon taikinakulhoon ja peitä se huolelisesti. Anna taikinan levätä 45min-1 tunti.
Leivo taikinasta 2 leipää ja nosta leipävuokiin tai suoraan pellille limpuksi.
Anna kohota n. 1 tunti.
Voitele leivät muna- siirappiliuoksella.
Paista 200 asteessa 15min+ 175 asteessa 30min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti