torstai 14. lokakuuta 2010

Spelttipatonki



Hiljaa hyvää tulee!Tätä patonkia leivotaan kaksi päivää. Hitaalla kohottamisella muodostuu patonkiin enemmän aromiaineita ja rakenteesta tulee parempi. Kylmässä kohotettavaan leipään voi käyttää tavallista vähemmän hiivaa kun kohotusaika on pidempi.
Patonki onnistuu myös sämpylä- tai vehnäjauhoista.


Esitaikina
1,5dl kylmää vettä
5g tuorehiivaa
3,5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa

Taikina
3dl haaleaa vettä
10g tuorehiivaa
6-7dl spelttijauhoja(puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja)
1tl suolaa

1.päivä
Valmista ensin esitaikina.
Sekoita kulhossa kaikki muut aineet paitsi suola. Vaivaa taikinaa 5min. Lisää suola ja jatka vaivaamista n.10min. Taikinan kuuluu olla todella kimmoisaa ja siinä on oltava hyvä sitko. Peitä kulho muovikelmulla ja siirrä se jääkaappiin 12-20tunniksi. Taikina voi odottaa kylmässä enintään 2 vuorokautta.

2.päivä
Lisää esitaikinaan vesi, hiiva ja spelttijauhot. Anna koneen käydä hitaasti pari minuuttia ja nosta nopeutta ja vaivaa 5min.
Lisää taikinaan suola. Anna koneen käydä keskinopudella n.6min tai kunnes taikina on todella kimmoisaa.
Anna taikinan levätä peitettynä 1-2tuntia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmat pois. leivo neljäksi patongiksi. Nosta pellille ja ripottele jauhoja pinnalle. Leikkaa viillot terävällä veitsellä. Kohota peitettynä vielä 1-2tuntia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Suihkuta halutessasi uuniin vettä(tulee rapea pinta patonkeihin)ja paista 5min. Laske uunin lämpö 200asteeseen ja paista vielä 20-25min. Jäähdytä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti