Tästä piirakasta on varmaan yhtä monta ohjetta kuin tekijääkin, mutta perusajatuksena kaikissa sama. Raikasta sitruunakiisseliä marengin alla. Olen tykännyt tästä piirakasta varmaan aina, mutta miksihän en ole sitä kotona tehnyt? Vähän ehkä vaatii vaivaa mutta koska marenki on parasta paistaa juuri ennen tarjoilua. Mutta pohjan ja täytteen voi tehdä aikaisemmin ja silloin pohjakin saa hyvin kosteutua kiisselin alla.
Sitruuna-marenkipiiras
Pohja:
100g pehmeää huoneenlämpöistä voita
3 dl
vehnäjauhoja
2 rkl
sokeria
1/2 tl
leivinjauhetta
2 rkl
kylmää vettä
täyte:
2 dl
vettä
1 1/2 dl
sokeria
1 dl
sitruunan puristettua mehua
2 1/2 rkl
maissitärkkelystä
4
keltuaista
50 g
pehmeää huoneenlämpöistä voita kuutioina
1 rkl
vaniljasokeria
marenki:
4
valkuaista
1 1/2 dl
sokeria
Nypi huoneenlämpöinen voi kuiviin aineisiin. Lisää vesi. Sekoita sormin
taikinaksi. Painele taikina vuokien pohjalle ja reunoille.
Nosta vuoka jääkaapiin noin 15 minuutiksi.
Paista pohjaa uunissa 200 asteessa n. 25min.
Sekoita
kaikkitäytteen ainekset voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta kattilassa.
Keittele seosta miedolla lämmöllä koko ajan hyvin sekoittaen. Seos
paksunee nopeasti. Kun se on paksua, siirrä kattila sivuun
levyltä. Lisää joukkoon vielä paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Sekoita
hyvin.
Lusikoi täytettä paistetun jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja nosta jääkaapiin viilenemään.
Valmista
marenkikuorrutus juuri ennen tarjoilua. Vatkaa valkuaiset ja sokeri
kovaksi vaahdoksi ja lusikoi tai pursota marenki sitruunatäytteen päälle. Paista
kuumassa uunissa grillivastuksen alla marenkiin väri. Riippuen uunin
tehosta, muutama minuutti riittää. Älä polta marenkia, se palaa todella
nopeasti. Tarjoile heti uunista oton jälkeen.
Tämä leivonnainen on kyllä herkkua.En ole vuosiin tehnyt tätä joten kiitos vinkistä. Aineetkin löytyy kotoa eikä tarvitse kauppaan lähteä:)
VastaaPoistaTuo sitruunakiisselikin on niin hyvää että voisi käyttää johonkin muihinkin leivonnaisiin.
VastaaPoista