Tällä leivällä on hauska nimi! Luulen että nimi pitää paikkansa ainakin siinä tapauksessa että jos jostakin syystä, tavallinen leipä ei sovi tai joutuu olla kokonaan viljattomalla ruokavaliolla ja leivän kaipuu on kova. Ja sitten saa tällaista todella hyvää leipää joka vielä terveellistäkin.
Minä tein tämän leivän niin että laitoin hasselpähkinöiden tilalle pähkinäsekoitusta ja jauhoin ne ensiksi siementen kanssa rouheeksi tehosekoittimessa. Lisäsin sitten kuivat aineet ja lopuksi veden. Hurautin vielä koneella sekaisin. Luulen että leipä pysyy paremmin kasassa jos ainakin osa pähkinöistä ja siemenistä on jauhettu pienemmäksi rouheeksi.
Tämä on suora kopio Kiitos hyvää-blogista.
ELÄMÄN MULLISTAVA LEIPÄ / VIIKONLOPPULEIPÄ (by My New Roots)
gluteeniton, hiivaton, maidoton
2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet)
3, 5 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi (tai kookosöljy) ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula voi-hunaja seos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi pitkulaiseen silikoniseen vuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai esimerkiksi yön yli jääkaapiin. Taikina on valmista, kun se pysyy itsestään kasassa vetäessäsi vuoan reunaa pois päin siitä.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 20 minuuttia. Kaada sitten leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti