torstai 23. heinäkuuta 2015

Vaivaamaton pataleipä

Miten saada hyvää rapeakuorista leipää ilman kovaa vaivaamista,ilman konetta ja höyryuunia? Ja kaiken lisäksi vähällä vaivalla. Ratkaisu on vaivaamaton pataleipä. Taikina tekeytyy pienellä hiivamäärällä yön yli ja aamulla leipä paistetaan  kannellisessa padassa niin tuntuu kuin ihme olisi tapahtunut.Kokeile jos et usko. Jos sinulla on vain yksi pata ja teet useamman leivän niin voit tehdä myös foliolla peitetyssä uunivuoassa.


Pataleipä

4dl kädenlämpöistä vettä
0,5tl kuivahiivaa
5,5dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
0,5dl kaura-tai vehnäleseitä
1,5 tl suolaa

Sekoita hiiva veteen ja lisää muut aineet.Taikinaa ei tarvitse vaivata ollenkaan.
Jätä taikina liinalla peitettynä huoneenlmpöön 12-16 tunniksi(yön yli). Aamulla kaavi taikina kulhosta ja muoteile jauhojen päällä leiväksi. Laita takaisin kulhoon kohoamaan.
Laita valurautapata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Pidä pataa uunissa ainakin vartti että se on kunnolla lämmennyt,muuten leipä voi tarttua pataan. 
Ota sitten pata uunista ja laita taikina siihen. Tässä vaiheessa ulkonäöllä ei ole mitään väliä ja taikina onkin niin löysää ettei sitä voi muotoilla perinteisen leivän tapaan.
Paista leipää uunissa kansi päällä puoli tuntia ja ilman kantta 15 min. 
Irroita leipä vuoasta ja laita ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti