lauantai 28. toukokuuta 2011
Nokkonen
"Nokkonen on kaikista luonnonvaraisista kasveistamme ruokakasvina tärkein, koska se kasvaa kaikkialla, se on hyvänmakuinen, helppokäyttöinen, siihen ei kyllästy, siinä ei ole sivumakuja, sen ensimmäinen sato on kerättävissä varhain keväällä, jolloin tuoreravinnon sato on niukin ja sen ravinto-arvo on suuri.
Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaan samanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. Siinä on 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.).[2] Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna.
Nokkosta ei tarvitse ryöpätä pinaatin tavoin. Nokkonen kannattaa kerätä aurinkoisella ilmalla vähätyppisestä maasta (eli ei kompostin tai vastaavan vierestä). Nokkonen puhdistaa verta, lisää virtsaneritystä (eli munuaisten toimintaa), vähentää anemiaa, laskee verenpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa, auttaa yliherkkyysreaktioissa ja poistaa raskasmetalleja"(lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokkonen)
Nokkosten käyttö ja säilöminen
Nokkosten ravintoarvon vuoksi niitä kannattaa hyödyttää alkukesän ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin letuissa ja keitoissa. Olen käyttänyt ryöpättyjä lehtiä myös salaatissa, kasvisohratossa ja viherpirtelöissä.
Talven varalle nokkoset on minun mielestä helpoin säilöä pakastamalla.
Huuhtele nokkoset ja ryöppää ne vähässä vedessä. Valuta siivilässä. Hienonna nokkoset leikkuulaudalla. Pakasta esim.mini-minigrippusseissa kerta-annoksia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti